O-ringen E1 (2015-07-19)
Kategori: Tävling
Karta/område: Marketappen
Arrangör: O-ringen
Distans: H45K
Sträcka: 5,1km
Sträcka: 6.1 km
Tid: 59:04
Första etappen! Något kaosartad kö för att få starta i O-ringens största klass med nästan 300 deltagare. Loppet räckte trots hjärnsläppen till en tredjeplats i den interna Haningekampen, fyra minuter efter Joakim. Ulf var också före efter en stabil insats.
1. Intressant första kontroll! Identifierade den som högrisk och finorienterade hela vägen i en högerbåge runt det gröna. Funkade fint. I ringen dök skärmen upp i högra ögonvrån förvånansvärt långt ner på platt mark tyckte jag. Enligt min uppfattning där och då en tveksam hjälpkurva.
2. Valde att förlänga genom att ta kontrollen från högsta toppen. Något krokig och långsam väg dit, men huvudsaken var att det funkade.
3. Gick uppepå och kom till punkthöjden i ringkanten. Rundade den och fick en bra utgångspunkt för kontrolltagningen.
4. För att undvika det gröna blev det en lätt högerbåge i sankmarkskanten. Slarvade i attacken. På väg rätt in i ringen, men följde sedan ett infall. Resulterade i krok och smärre förvirring. Var framme och kollade på en annan kontroll. Inte bra! Tidsförlusten acceptabel, men värre var att missen blev en trigger för veckans sämsta orienteringssekvens.
5. Kombinationen av övermod utifrån den stabila inledningen och irritation överslarvet till fyran blev inte bra. Bestämde mig för att korsa första sankmarken och sedan nyttja näset och attackera kontrollen från nordväst. Lyckade dock inte så bra med kartläsningen. Trodde att raden av branter innan det gröna skulle torna upp sig emot mig och svar därför inte jättenoga med riktningen. Blev rätt förvånad när de först inte dök upp och därefter visade sig vara vända åt andra hållet. Trots att jag visste exakt var jag var, i vänstra kanten av brantraden så drog jag igång cirkus Henrik. I stället för att gå norrut, upp och försöka hitta stigen mot näset eller åtminstone trassla längs diket i det gröna valde jag helt oförklarligt att ta höjd åt vänster. Hade lite på känn att jag gjorde just det, men ignorerade den tanken till förmån för att hålla mig i rörelse. Ignorerade efterföljande varningsklockor och när jag kom ner till den mindre sankmarken kom min oförmåga att läsa in mig till sin fulla rätt. Struntade blankt i historien och senast kända plats. Irrade till det större kärret, men misslyckades märkligt nog att konstatera var jag var. Från min position ut som en rätt smal, avlång sankmark som inte alls passade in med kartbilden. Jag pausade och slog en båge, identifierade det gula och trasslade mig till slut genom det mycket svårsprungna kärret upp på rätt höjd för kontrolltagning. Sammanfattningsvis: Slarvig kartläsning, dålig utgångsriktning, hjärnsläpp, undertryckande av varningsklockor, inläsningsförmåga nära noll. Rätt många minuter av riktigt dålig orientering.
6. Något av en revansch! Till vattnet, några steg på stigen och därefter kontakt med sankmarkerna mot kontrollen. Allt enligt plan bortsett från att jag helt i onödan tog några extra steg för att kolla en kodsiffra må en skärm som uppenbarligen inte var min. Suck!
7. Hyggeshörnet, över sankmarken och någorlunda koll över höjden till kontrollen. Den dök upp till vänster.
8. Var på väg hyfsat när jag fick syn på sjön och en skärm till höger. Trots att den kom för tidigt och inte kändes rätt vågade jag inte ignorera den utan sprang och tittade. Dubbelsuck! Direkt på därifrån dock.
9. Inte helt optimal riktning ut på stigen. Några meter på densamma och sedan fick jag verkligen kämpa med att lyda kompassen. Lite långt till vänster i ringen, men ändå på väg rätt. Stördes av en kontroll och en fotograf. Paniken slog till och jag vände oförklarligt åt fel håll. Kollade två andra skärmar innan jag vågade mig tillbaka förbi fotografen för stämpling. Det blev veckans näst sämsta orienteringssekvens. Borde helt enkelt ha lugnat ner och läst kartan i stället för att yra runt på måfå.
10. Började med att försöka ta mig över en stam. Vet inte riktigt vad som hände men jag föll handlöst! Hann tänka att det var på väg att gå riktigt illa. Klarade skallen, men vänsteraxeln fick ta hela smällen. Ytterst osäker på axelns status började jag lite försiktigt. Kunde inte hålla kartan i rätt hand, men efter ett tag sprang jag på rätt bra.
11. Hyfsat lugn spurt både med tanke på axel och att spara benen för kommande lopp.
Visa kommentarer (0)
 
O-ringen E1 (2015-07-19) O-ringen E1 (2015-07-19)