Vinterserien Tumba (2012-01-22)
Kategori: Tävling
Karta/område: Broängen
Arrangör: Tumba
Sträcka: 8km
Sträcka: 11.08 km
Tid: 100:08
Nytt tempointervall i Quickroute 4-12. Sprillans Garmin 110 för under tusenlappen!
Det var den roliga biten. I dag fick jag stryk av brorsan med 8 minuter och hade en kilometetid klart över 12 min/km. Det här var fjärde vinterserien och det går sämre för varje gång... Måste försöka hitta tillbaka till någonting, som jag inte vet vad det är.

1. Upp till starpunkten, ner till stigen och sedan lite trevande mot kontrollen. Hygglig start!
2. Ner på stigen, bra fullföljning.
3. Försiktigt andra halvan, har inte full koll. Är på väg upp till höger när jag ser Embla stämpla kontrollen.
4. Hyfsad koll.
5. Går rätt, men tror att jag skall ha punkthöjden, inte sänkan. Ser inte kontrollen och står en stund däruppe, förundrad över att kontrollen inte har uppenbarat sig.
6. Glider vänster och blir förvånad när jag möter Fredrik. Inser var jag är och skymtar tredje kontrollen innan jag viker tillbaka åt höger. Läser inte kartan utan går bara på riktning utan känsla för avstånd. Slår på branten i ringkanten och tycker att det borde vara den jag skall ha. Försöker läsa in mig, vilket tar tid. Till slut trevar jag mig fram till kontrollen. Inte bra, men ändå bara en försmak av vad som komma skall.
7. Trasslar mig fram till storstigen på måfå. Ingen plan, ingen koll på kompassen och än mindre på kartan. Funderar på om jag skall springa stig runt på vänstersidan, men bestämmer mig för att jag är i skogen för att orientera. Försöker gå på linjen, men känner att det går långsamt och är trassligare än jag har förväntat mig. Hanterar detta på sämsta sätt. Jag försöker höja tempot, struntar i kartan (har ju ändå en tydlig stig som uppfångare) och kompassen får endast sporadisk uppmärksamhet. Lyckas kanske på grund av snön missa den uppfångande stigen helt, men än värre är att jag slår en flukt på kompassen och konstaterar att min momentana riktning är fel. Eftersom jag tror att jag har hållit en rät linje drar jag den felaktiga slutsatsen att jag är långt till höger om linjen. Viker sålunda bestämt vänster och kutar på. Fortfarande utan karta och utan någon som helst avståndsbedömning. När jag till slut når en stor stig tror jag först att det är min uppfångare (fast jag har sprungit dubbelt så långt som jag borde). Stigens riktning är dock 90 grader fel. Jag står still en evighet och försöker förstå vad som kan ha hänt och var jag är. Hjärnan har hakat upp sig på att jag är till höger om linjen och trots att ingenting stämmer bestämmer jag mig för att följa stigen norrut ett par hundra meter och se vad som händer. Det ger inga svar annat än en väldigt tydlig känsla att jag är riktigt illa ute. Jag vänder tillbaka och bestämmer mig i ren desperation för att följa några spår och hoppas att jag skall komma till någon av mina kontroller, även om jag vid det här laget är tämligen säker på att det inte kan vara min sjua. Den desperata planen funkar och jag kan ta nya tag från min tia. Stressad misslyckas jag med att hålla riktningen. Springer över ett rätt stort kärr och förundras över att det inte finns på kartan (vilket det förstås gör). Fångas sedan upp av det ännu större kärret 150m norr om kontrollen. Har alltså glidit 150 meter i sidled på 400 meter löpning. Suck! Hela äventyret kostade i storleksordningen 10 minuter i ren tid, men även en hel del ork som verkligen hade behövts till resten av banan. Bedrövlig insats!
8. Börjar på linjen, men när jag kommer till stigen tar jag några bekvämlighetssteg på den i stället för att offensivt fortsätta på linjen. Inga problem att plocka kontrollen dock.
9. Bra!
10. Stig känns som ett självklart val. Rots att jag varit vid kontrollen tidigare missar jag lite i ringen.
11. Lite läskigt nerför i början och inte så lite jobbigt uppför på slutet. Bra koll dock.
12. Börjar på linjen, men sedan avskräcker höjden framför och jag gör en omotiverat lång båge till kontrollen. Bågen sparade inte heller någon höjdkurva.
13. Så var det dags igen. Snabb och bra plan att gå mot öglan på vägen/storstigen, vilket både skulle ha sparat höjd och givit en enkel stiglöpning några hundra meter. Men att inte fullfölja planer är mitt signum. När det börjar gå uppför bär det emot och jag viker 90 grader vänster. Hade kanske inte varit helt fel om jag följt den otydliga stigen, men även om jag inleder på den i det gröna ser jag den inte på kartan och jag tappar den efter 100 meter. Så småningom vänder jag söderut och avslutar sträckan rätt bra även om jag får stanna och läsa ett par gånger.
14. Vill inte tappa höjd så jag gör en medveten, men alldeles för vid högerbåge.
15. Återigen nollkoll på riktningen och undermålig kartläsning. Det resulterar i att jag tar mig upp på fel berg. Positivt att jag inser det och kan rädda situationen.
16. Kort kontroll där det är avgörande att hålla riktningen. Jag misslyckas, men ser stenen i ögonvrån i nerförssluttningen.
17. Tänker gå på linjen, men riktningen är helt fel så jag slår på fältet. Står en stund och tittar på hästarna och funderar på om jag vågar springa i deras hage. Noterbart är att jag inte är tillräckligt klar i knoppen för att inse att fältet är förbjudet område. Dessbättre avskräcker hästarna, så jag undviker att bli diskad. Springer sedan bra i Fredriks spår fram till vägen. Men därefter hänger jag kvar för länge i låglandet. När jag väl går upp gör jag ett parallellfel när jag läser in en brant, trots att jag står en stund och undrar om branten verkligen har rätt väderstreck. Resultatet blir att jag går för långt och får vända tillbaka för att ta kontrollen. Inte bra!
18. Börjar bra, men sedan går det bokstavligt talat åt skogen. Vet inte vad jag håller på med förrän jag slår på ett vattendrag i en liten ravin. Läser in mig och går via en skogskoja upp mot kontrollen. Trots alla förutsättningar att gå rakt på bommar jag kontrollen och får vända.
19. Är helt övertygad om att 19:e måste vara sista kontrollen innan mål. Tappar modet lite när jag trött viker upp kartan och ser att det är en bra bit kvar. Försöker utan större framgång hålla fart. Från vägen upp till kontrollen går jag.
20. Den grönsträckade gränsen för naturreservatet läser jag i mitt trötta tillstånd som en stig, vilket gör att stigvägval till höger är självklart. Förvånad kan jag konstatera att den förväntade stora stigen inte existerar. Resulterar i stor tvekan, men väl inläst går det bra.
21. Väljer att runda branterna till vänster. På slutet skall jag bara runda och plocka, men jag är ovanför den i verkligheten mycket otydliga sista höjdkurvan. Där finns en hel del små höjder som jag tycker skulle kunna vara min punkthöjd. Får göra en krok.
22. Tar hjälp av stigen halvvägs och skall bara gå rakt på kontrollen. Men jag missar en huvudvridning och får vända tillbaka.
23. Ingen vidare fart till målet. Garmin visade på 11 kilometers löpning, vilket helt klart är för mycket på en 8-kilometrs orienteringsbana. Det positiva är att det blev långdistansträning av loppet. Härligt också att vara ute i skogen i snövädret!
Visa kommentarer (1)
 
Vinterserien Tumba (2012-01-22) Vinterserien Tumba (2012-01-22)