Vinterserien (2012-03-04)
Kategori: Tävling
Karta/område: Källbrink
Arrangör: Snättringe
Sträcka: 7,7km
Sträcka: 9.55 km
Tid: 85:34
När skall jag lägga av med knasmisstag? Lyckades åstadkomma två idag. En klassiker att gå till fel kontroll som dock helt kom i skymundan av totalt hjärnsläpp på 9:an. Ändå hade jag bestämt mig för att ta det lite lugnt i dag och satsa på säker orientering. Meningslös taktik från min sida eftersom misstagen dyker upp ändå. Resultatmässigt fick jag stryk av brorsan igen.
1. Hyfsat kontrollerat. På väg i fel riktning in i ringen, men stannade upp och säkrade kontrolltagningen. Bra!
2. Ut på linjen. Bestämmer mig sedan att runda på stigen. Om jag tänkt på det från början hade jag kunnat tjäna några meter med annan utgångsriktning. Blir omsprungen och pinnar på rätt bra lite rakare väg än konkurrenten, men stämplar ändå efter.
3. På kompass. Inga problem men trögt och jobbigt uppför. Säker kontrolltagning över toppen.
4. Över vägen, planen är att runda det gröna innan kontrollen på vänstersidan. Kommer dock för långt till vänster och får korrigera två gånger. Skulle kanske ha sökt följa stigen till hörnet i stället.
5. Dålig koll på riktningen. Slår på stenen, men lyckashäpnadsväckande nog inte utnyttja det utan får stanna upp, läsa och korrigera.
6. Utmärkt inledning, men framme vid storstigen gör jag en klassiker; fokuserar på fel ring och går felfritt till 3:an. Ser kontrollen på långt håll och börjar för ovanlighetens skull att läsa på nästa sista biten. Märkligt nog från rätt ring utan att inse mitt tidigare misstag. Jag stämplar och skall sätta i väg när jag inser att något är på tok. Det tar dock en stund innan jag förstår vad som har hänt. Lite stressad kommer jag iväg bra mot den riktiga kontrollen. Håller på att göra bort mig vid stigarna, men skymtar vägen och kan avsluta bra.
7. Dålig riktning, Undrar om jag använde kompassen alls? Räddar med lite kartläsning.
8. Ut på stig och runt Gömmaren. Inte optimalt ser jag nu. Försöker sedan undvika både höjdkurvor och kärr i möjligaste mån och lyckas väl rätt bra. Tungt uppför igen, men bra kontroll hela vägen!
9. Verkar som att jag ödslat för mycket kraft för syret når inte hjärnan. Tror att jag i princip går på linjen. Lyckas inte bekräfta och uppfattar heller inte varningssignalerna. Slår efter rätt lång löpning på en rejäl sten. Försöker hitta den på kartan, men den finns inte. Det ligger flera stenar runt om så jag inser att det kan vara tringlar jag skall söka på kartan. Snabbt hittar jag rätt, men tycker inte att jag borde ha hamnat där. Synd, för det hade kunnat spara 10 minuter. I stället hittar jag en stor ensam triangel norr om linjen som jag ”kan köpa”. Sätter fart och med skohorn bekräftar jag min teori när jag passerar en brant och en stig. Men sedan får jag inte verkligheten att stämma. Fortsätter lite till, vilket inte underlättar inläsningsförsöken eftersom jag är utanför kartan. Uppgiven inser jag att jag är helt lost. Funderar på att dra norrut tills jag slår på kraftledningen, men det bär emot för det kan vara flera hundra meter dit. Vänder i stället och slår på en stig och kan utifrån det till slut leta mig fram till kontrollen. Blä! Huvudfelet är första halvan av kontrollen där jag springer utan koll. Bomhanteringen är ju inte precis någon höjdare heller.
10. Bra!
11. Inte bra! Kan inte bestämma mig om jag skall runda höger eller gå över. Blir något mellanting. Långsamt och tveksamt.
12. Hyfsat, men på slutet så försöker jag låta sankmarken leda mig till kontrollen. Men snön gör att det är omöjligt att bedöma vad som är sankmark och inte. Kommer därför snett. Kostade ungefär en minut.
13. Igen, ingen vidare koll på riktningen första halvan. Men ingen större risk. Kanske borde jag dock ha tagit kontrollen från vänster för att slippa någon höjdkurva.
14. Dålig utgångsriktning. Rättar till men tappar riktningen igen. Inser det och rättar bra. Planen är att ta branten i grönområdet från höger via vit skog. Men det är framkomligt i det gröna och jag kan gå mer rakt på. På väg in i ringen möter jag Fredrik som startade efter och redan har stämplat.
15. Ökar takten och efter en stund ser jag Fredrik, tar mig i kapp och förbi på rätt sida lilla höjden innan ringen när Fredrik läser. När jag stannar upp för att dubbelkolla brantens riktning hojtar Fredrik höger och vi kan stämpla tillsammans.
16. Trevligt finns nu fart i benen nu som inte funnits där tidigare i loppet. Koll!
M. Inga problem.

Visa kommentarer (1)
 
Vinterserien (2012-03-04) Vinterserien (2012-03-04)