Grymnatta tillika Natt-KM (2012-03-30)
Kategori: Tävling
Karta/område: Upplands Väsby
Arrangör: Väsby OK
Distans: Natt
Sträcka: 7,2 km
Sträcka: 9.05 km
Tid: 82:02
Ajoj, alldeles för stirrigt. Två rejäla misstag, vilket var åtminstone ett för mycket för att hamna på pallen. Tobbe gjorde ett stabilt lopp och Ronnie som håller ungefär samma fart som jag i skogen orienterade också bättre. Ola helt överlägsen! Imponerande.
[Har Använt freeware Microsoft ICE för att joina två scanningar av banan, eftersom den inte fick plats på en A4. Funkade kanonbra. Bara att dra in de båda bilderna och på mindre än en sekund sammanfogades de sömlöst. Läckert!]
1. Ser stigen under kraftledningen, vilket måste vara rätt. Blir förvånad hur fort jag kommer till där stigen viker av in i skogen. Resulterar i en gnagande osäkerhet. Gör allt rätt, men i lampans sken känns det långt ifrån säkert med stigkorsningarna. Får plötsligt för mig att jag är på fel stig, för nära kraftledningen. Idiotiskt låter jag detta infall bli till sanning och svänger tvärt in i skogen. Sedan får jag ingenting att stämma. Svär över att skogen borde vara grönsträckad utan att inse att jag faktiskt är där på kartan. Hur stirrig får man vara. Drar i alla fall västerut. Inte så långt tycker jag , men min felaktiga avståndsbedömningen från inledningen kvarstår. Plötsligt är jag framme vid ett stigkors. Ägnar obegripligt mycket tid till att förstå var jag är, innan jag kan vända och på säkerhet plocka kontrollen. Tappade fem minuter för att jag följde en osäkerhetsnyck, fast jag var helt rätt. Bittert!
2. Utan självförtroende väljer jag vänstervägvalet som ger stig nästan hela vägen. Nog rätt, fast lättlöpt skog lite höger om linjen första halvan hade sparat sträcka. Inga större problem med genomförandet, liten riktningsmiss i ringen som jag fick korrigera.
3. Noggrann, bra!
4. Alltför noggrann, inte snabb.
5. Bra nära linjen med drygt halvvägs. Fast det gick inte så fort. Sedan undrar jag hur jag skall tackla det detaljfattiga avsnittet. Bestämmer mig för att söka kontakt med diket till vänster för ett avstamp mot kontrollen. (Hade antagligen varit bättre att nyttja höjdkurvorna till höger). Genomförandet inte bra. Jag får hela tiden brottas med min inre kompass som vill mer till höger. Bra att motstå detta, men det kostade hastighet. När jag väl får kontakt med diket lyckas jag förstås inte riktigt med att inse var jag är och viker lite på chans alltför tvärt upp mot kontrollen. Kostar lite inläsning innan jag kan plocka.
6. Inser att svårigheten ligger i att veta var man slår på höjden drygt halvvägs, men lyckas inte utarbeta någon plan. Struntar nästan i kartan och drar på kompass, men alltför slarvigt. Blir mest den felkalibrerade inre kompassen. Tror att jag är strax höger om linjen när jag slår på ett väldigt tydligt dike. Eftersom jag är osäker på var jag är tar jag väldigt god tid på mig och tar kompassriktingen på diket. Det förvirrar mig enormt, för det finns inte något sånt dike på kartan där jag tror att jag är. Enda förklaringen jag kan komma på är att jag är klart tillvänster om linjen och kortare än vad jag tror. Följer diket en bit och när det kröker viker jag av, med enligt kartan ca åttio meter platt vit skog framför mig innan höjden. Men efter två steg går det uppåt, vilket är helt obegripligt. Tiden tickar. Ser ett ljus till höger och inser efter ett tag att jag inte kan vara alltför långt ifrån krafteldningen. Bestämmer mig för att på säkerhet gå ut till den och ta nya tag därifrån. Lite trist att åka dit på ett dike som inte finns med på kartan och där och då sakna fantasi för att inse att det kan vara ås, eller i alla fall inte är korrekt redovisat. Å andra sidan skall man inte sätta sig i den situationen. Jag borde haft bättre koll.
7. Väljer högra stigvalet. Missar möjligheten att gena efter det förbjudana området.Hyfsad avslutning.
8. Bra!
9. Att starta sist är ingen fördel på natten. Såg inte så jättemånga lampor i skogen under loppet och fick inte nämnvärd hjälp på någon kontroll. Då kändes det inte helt rättvist att elljusspåret var släckt när jag kom dit, fast det stod explicit i PM:et att det skulle vara tänt hela tävlingen. Inte avgörande på något sätt, men några sekunder hade jag nog tjänat på kontroll 9 och 10 med tända lampor att förhålla sig till. Hyfsad kontroll på säkerhet.
10. Helt Ok!
11. Bra!
12. Inga problem.
Blev lite förvånad i mål att jag trots kraftiga missar ”bara” varit ute i 75 minuter (km-tid 10.30)


Visa kommentarer (0)
 
Grymnatta tillika Natt-KM (2012-03-30) Grymnatta tillika Natt-KM (2012-03-30)